De Ultieme Zorg is zorg die verder gaat dan begeleiden en richt zich op mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die niet in staat zijn om een relatie aan te gaan of een relatie te behouden. Ook oudere mensen die behoeften hebben aan genegenheid, intimiteit en seksualiteit kunnen bij hen terecht.

Contact:
Maureen Hellenbrand  0031 (6) 13 04 01 09
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aditi Seksualiteit en Handicap Vlaanderen

aditiDe Raad van Beheer van Aditi vzw bestaat uit 12 leden. We zijn een zeer diverse groep van mensen die momenteel op vrijwillige basis werken. Met divers bedoelen we dat de leden uit verschillende provincies van Vlaanderen komen en met een verschillende achtergrond. Zo vertegenwoordigen enkele mensen gebruikersorganisaties, anderen zijn werkzaam binnen de zorgsector en werken als directie, stafmedewerker of begeleider o.a. met mensen met een fysische beperking, mensen met een NAH problematiek, mensen met sensoriële beperkingen en mensen met een mentale beperking. Een aantal leden binnen onze raad van beheer zijn personen met een beperking die vanuit persoonlijke ervaringen een belangrijke inbreng hebben in de werking van Aditi vzw.

Wat doen we?
Seksualiteitsontwikkeling en seksualiteitsbeleving roepen vaak vragen op bij mensen met een beperking , hun ouders, partner, begeleiders…

Waar vind ik als jongere met een visuele beperking duidelijke informatie over seks zonder dat ik dit aan mijn ouders of begeleiding moet vragen? Ik word geconfronteerd met seksueel misbruik. Waar kan ik terecht voor hulp?
Hoe kan ik als persoon met een neuromotorische beperking mijn lichaam verkennen en verwennen? Welke hulpmiddelen bestaan er op de markt? Hoe kom ik in contact met verwenzorg en seksuele dienstverleners? Hoe geef ik, als ouder of als begeleider seksuele voorlichting aan een kind met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking? Welk voorlichtingsmateriaal kan ik hierbij het beste gebruiken? Wat is sociaalseksueel aanvaardbaar gedrag en hoe maak ik dit eigen aan een jongere met bijvoorbeeld autisme? Hoe maak ik begeleiders binnen mijn voorziening vertrouwd met het thema seksualiteit en handicap?

Op alle vragen over seksualiteit en handicap wil Aditi vzw helpen een antwoord te zoeken.

Wie kan bij ons terecht?
Alle personen met een beperking die met een vraag zitten betreffende seksualiteit kunnen ons contacteren. Maar ook ouders, partners, begeleiders, directies van voorzieningen…kunnen met hun vragen terecht bij Aditi vzw.

Voor meer informatie kijk op www.aditivzw.be of neem telefonisch contact op via 0032 - (0)488 / 87 06 77.

Wat doet SEB?

logosebSeksualiteit speelt een grote rol in het leven van mensen. Op straat, in de media en in het café lijkt het onderwerp seks niet te worden geschuwd. Toch blijkt, als het gaat om hoe mensen hun seksualiteit beleven, er nog een groot taboe op het bespreken van het onderwerp te liggen.

De S.E.B. ondersteunt, bemiddelt en begeleidt cliënten naar een veilig erotisch contact, met respect voor ieders seksuele voorkeur.

Activiteiten

  • Ondersteuning, bemiddeling en begeleiding naar (betaald) erotisch contact.
  • Gedegen intake, matching en nazorg.
  • Zo nodig een voortraject waarbij aandacht voor bijvoorbeeld seksuele voorlichting, hygiëne, gedragsregels en sociale vaardigheden.
  • Ondersteuning van cliënten rond de eerste ontmoeting met de aanbieders.
  • Begripsbevordering bij de aanbieders.
  • Het maken van afspraken over de prijs en leveringsvoorwaarden bij betaalde aanbieders en toezicht op naleving daarvan.
  • Ondersteuning van cliënten bij het vinden van een oplossing voor de financiële gevolgen van een betaald erotisch contact.
  • Educatieve activiteiten gericht op zowel cliënten als aanbieders.


Voor wie?
De activiteiten van de S.E.B. zijn gericht op mensen met beperkingen van psychiatrische aard en mensen met een licht verstandelijke handicap.

Waarom een S.E.B.?
Bij het contactbemiddelingsbureau komen steeds vaker cliënten die niet op zoek zijn naar een relatie maar wel naar seksualiteit en intimiteit. Voor veel cliënten is het niet eenvoudig een betrouwbaar adres te vinden. Voor die mensen die begeleiding willen bij het zoeken naar seksualiteit en intimiteit wil de S.E.B. bemiddelen.

Kosten?
Cliënten betalen € 15,00 per jaar voor de diensten van de S.E.B.

Voor de algemene informatie kunt u kijken op: www.seb-ribw.nl of telefonisch contact op nemen via 010 - 466 35 95.

ISISZ stichting Intimiteit, Seksualiteit, Informatie en Scholing in de Zorg

Waarom ISISZ?
isiszSeksuele gevoelens en ervaringen horen bij iedereen. Ook bij mensen met een verstandelijke beperking. Jarenlang is dat ontkend of weggeduwd. Nu mag het meer en meer gezegd en gezien worden.
Maar gemakkelijk is dat niet….
Zeker niet als het gaat over de grenzen tussen seksualiteit en seksueel misbruik.
ISISZ wil helpen om het gesprek te voeren over vriendschap, over liefde en seksualiteit. Maar ook over seksueel misbruik.
ISISZ is een onafhankelijke stichting. Bij ISISZ kan iedereen met een vraag of idee aankloppen.

Wat heeft ISISZ te bieden?
ISISZ wil ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking.
Maar ook aan hun ouders of begeleiders.
ISISZ kan vragen beantwoorden en bemiddelen.
Via ISISZ kunt u deze deskundigen bereiken. Een aantal deskundigen heeft zich bereid verklaard om mee te werken.
ISISZ organiseert ook studiedagen over vriendschap en seksualiteit, over intimiteit en seksueel misbruik.
Op deze studiedagen kan iedereen terecht met vragen en met het vertellen van eigen ervaringen.
ISISZ kan ook lezingen en workshops verzorgen op studiedagen die anderen organiseren.
En ISISZ heeft een eigen website.
Daar staat veel informatie op en...
Via de website kunt u ook vragen stellen of contact opnemen met ISISZ

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.isisz.nl

Wat doet de SAR?

logoSARDe Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling helpt mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap bij het zoeken naar een alternatief voor een seksuele relatie. Dit gebeurt in de vorm van seksuele dienstverlening. Een andere doelstelling van de SAR is het geven van voorlichting over problemen rondom de seksualiteitsbeleving van mensen met een handicap. Als cliënt, of als vertegenwoordiger van een cliënt, kunt u bellen naar het contactpunt. Tijdens het telefoongesprek krijgt u informatie over de werkwijze van de SAR en worden gegevens gevraagd over de cliënt, onder meer over de aard van zijn of haar handicap. Deze gegevens worden voorgelegd aan een dienstverlener. Vervolgens neemt de dienstverlener contact op met de cliënt en kan desgewenst een afspraak worden gemaakt voor een bezoek. De plaats van ontmoeting wordt in onderling overleg bepaald.

Het bezoek
De invulling van het bezoek is zo veel mogelijk geënt op de seksuele wensen en moegelijkheden van de cliënt. Een bezoek duurt in principe anderhalf uur.
Hiervoor wordt € 85,00 in rekening gebracht. Een eerste bezoek ter kennismaking en oriëntatie behoort ook tot de mogelijkheden. In dat geval wordt een tarief van € 25,00 in rekening gebracht. Hier komen de reiskosten nog bij.

Voor de algemene informatie kunt u ook kijken op www.stichtingsar.nl of telefonisch te bereiken via 0515 - 33 63 66.