Chlamydia

Wat is chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.
Vooral meisjes en jonge vrouwen lopen chlamydia op. Je merkt meestal niet dat je dit hebt.
Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Die nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen (vagina, penis, anus). Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de baarmoedermond, de plasbuis en de anus.
Chlamydia is goed te behandelen, zeker als je er op tijd bij bent!
Ben je er niet op tijd bij? Dan kan chlamydia onvruchtbaarheid veroorzaken, zowel bij meisjes als bij jongens.


Klachten bij meisjes

Meisjes merken vaak niets van chlamydia. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met chlamydia. Ondertussen kun je de ziekte ongemerkt doorgeven.

Klachten die op chlamydia kunnen wijzen:

  • Meer of andere afscheiding dan normaal
  • Pijn bij het plassen
  • Abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld tussen twee menstruaties of na het vrijen
  • Pijn bij het vrijen
  • Pijn in de onderbuik

Heb je onveilige seks gehad of heb je last van één of meer van deze klachten? Ga meteen naar je huisarts of naar een Sense-spreekuur.


Klachten bij jongens

Jongens merken chlamydia meestal als er afscheiding uit de plasbuis komt. Dit gebeurt één tot enkele weken nadat ze chlamydia hebben opgelopen. Dat hoeft niet veel te zijn. Vaak gaat het om een beetje waterige afscheiding na het opstaan (ochtenddruppel). Ook het plassen kan pijn doen. Ongeveer een kwart van de besmette jongens heeft helemaal geen klachten. Maar let op, ook zonder klachten kun je chlamydia doorgeven.


Behandeling

Chlamydia is gemakkelijk te genezen met een antibioticakuur. Ga dus op tijd naar een dokter.


Als een meisje er niets aan doet

Chlamydia kan opstijgen naar de eileiders. Er ontstaat een eileiderontsteking die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts. Je voelt je ziek en je hebt pijn in je onderbuik. Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen.
Wordt de eileiderontsteking niet of te laat behandeld? Dan komen er littekens in de eileiders en kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Zwanger?
Ben je zwanger, dan kan je chlamydia tijdens de bevalling overdragen aan de baby. De baby kan hierdoor een oogontsteking of longontsteking krijgen. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap voorkom je dat je baby risico loopt.


Als een jongen er niets aan doet

Ook bij jongens kan de ontsteking opstijgen. Dit komt veel minder vaak voor dan bij meisjes. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terecht komen in de prostaat en de bijbal. Dit kan leiden tot een bijbalontsteking. Je hebt dan veel pijn in de balzak, soms uitstralend naar de lies. Je voelt een zwelling in de balzak. Soms kan een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de bal zelf veroorzaken. Ook dit geeft zwelling en pijn. Een ontsteking van de prostaat kan gepaard gaan met koorts.


Chlamydia aan de penis

chlamidia 01

Let op: chlamydia kan er bij jou anders uitzien dan op deze foto!

Soms zie je er niets van.
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur


Chlamydia in de vagina

chlamidia 02

Met een speculum kan je huisarts chlamydia zien in de vagina.
Let op: Bij jou kan het er anders uitzien dan op deze foto!

Vaak zie je er niets van.
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur.

  • Bron: Sense. Zeker over seks