Genitale wratten

Wat zijn Genitale wratten?

Genitale wratten zitten in, op of rondom je geslachtsdelen en anus. Genitale wratten zien eruit als kleine bloemkooltjes. Ze zijn bobbelig van structuur. Vaak krijg je eerst enkele kleine wratjes die groter worden en zich uitbreiden. Deze soa wordt veroorzaakt door het wratvirus. Je kunt genitale wratten makkelijk oplopen als je seks hebt met iemand die dit virus heeft of die zichtbare wratten heeft (óók met condoom). Heel af en toe wordt het virus overgedragen via (door anderen) gebruikte washandjes of handdoeken. Hoe eerder je de wratten weg laat halen, hoe sneller de klachten over zijn.

Klachten

Genitale wratten kunnen jeuken en pijnlijk zijn bij het vrijen. Soms merk je er niets van als ze diep in de vagina of anus zitten. Bij meisjes kunnen de klachten erger worden tijdens de menstruatie of zwangerschap.

Behandeling

Genitale wratten kun je behandelen door de wratten met vloeistof aan te stippen. De dokter kan ze ook bevriezen, schroeien of wegsnijden. Dit laatste gebeurt vooral als het er veel zijn ('trossen'), natuurlijk onder verdoving. Ook na behandeling kunnen de wratjes terugkomen. Het virus blijft namelijk soms lange tijd in je lichaam. Hoe eerder je de wratten weg laat halen, hoe sneller de klachten over zijn.


Als een meisje er niets aan doet

Zonder behandeling kan gonorroe opstijgen naar je eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts. Je voelt je ziek en hebt pijn in je onderbuik. Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen. Een eileiderontsteking die niet wordt behandeld, veroorzaakt littekens in de eileiders. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Ben je zwanger, dan kun je gonorroe overdragen op je baby. De oogjes van de baby kunnen tijdens de bevalling in aanraking komen met de bacteriën in de vagina. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap wordt ervoor gezorgd dat de baby geen risico loopt.


Als een jongen er niets aan doet

Ook bij jongens kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij meisjes. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking. Dat geeft heftige pijn in de balzak, soms uitstralend naar de lies. In de balzak voel je een zwelling. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval kan een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de bal veroorzaken. Dit geeft zwelling en pijn. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met koorts en moeilijk en pijnlijk plassen. Ook heb je pijn in en rond de geslachtsorganen.

  • Genitiale wratten rond de anus

02.GW 01

  • Genitiale wratten rond de penis

02.GW 02

  • Genitiale wratten in en rond de vagina

02.GW 03

Let op: genitale wratten kunnen er bij jou anders uitzien dan op deze foto's!
Soms zie je er niets van.
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde sense spreekuur.

  • Bron: Sense. Zeker over seks