Syfilis

Wat is Syfilis?

Syfilis is een ernstige soa die veroorzaakt wordt door een bacterie.
Syfilis is goed te behandelen. Doe je dat niet, dan zijn de gevolgen ernstig.

Klachten

Syfilis kent verschillende stadia. Tijdens het eerste stadium ontstaat er een harde, pijnloze zweer in of rond de mond, penis of anus. Het zweertje verdwijnt vanzelf, maar de bacterie gaat zich via het bloed door je lichaam verspreiden.
In het tweede stadium kun je last krijgen van een grieperig gevoel, haaruitval of vlekjes op je huid. Als je er lang mee door blijft lopen, kun je beschadigingen aan je inwendige organen krijgen (het derde stadium). Het derde stadium komt in Nederland haast niet meer voor. De ziekte wordt meestal eerder ontdekt en behandeld.

Zwanger

Bij de eerste zwangerschapscontrole wordt je bloed op syfilis onderzocht. Syfilis kan tijdens de zwangerschap via de placenta worden overgedragen op het ongeboren kind. Als de infectie snel behandeld wordt, kan dat worden voorkomen.

Behandeling

Syfilis is goed te behandelen met een hoge dosis antibiotica (via injecties). Vanaf twee weken na de behandeling kun je weer vrijen.

Meer weten?

Deze informatie over syfilis is beperkt. Wil je meer weten? Bel voor een anoniem en persoonlijk gesprek met Sense: 0900 - 402 402 0 (€ 0,05 p.m.)
Of stuur een e-mail met je vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  • Syfilis: zweer in de vagina

04.syf 01

 

  • Syfilis: zweer op de penis

04.syf 02

 

  • Syfilis: vlekken op de voetzool

04.syf 03

Let op: syfilis kan er bij jou anders uitzien dan op deze foto’s!
Soms zie je er niets van.
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur.

  • Bron: Sense. Zeker over seks