Hiv

- Wat is Hiv?

Hiv is een virus dat aids veroorzaakt. Als je met hiv besmet raakt, begint het virus je afweersysteem af te breken. Hierdoor kan je lichaam zich steeds minder goed verdedigen tegen bacteriën
en virussen die je ziek maken.
Hiv is de afkorting van Humaan Immunodeficiëntie Virus.

Klachten

In het begin merk je meestal niet dat je dit virus hebt opgelopen. Soms heb je last van vermoeidheid, diarree, koorts, opgezette lymfeklieren of flink gewichtsverlies. Het duurt vaak acht tot tien jaar na infectie voordat je ernstige klachten krijgt. Denk aan ernstige vermagering, longontsteking, hersenvliesontsteking en huidkanker. Op grond van deze ziektebeelden kan dan de diagnose aids gesteld worden.

Acute infectie

Sommige mensen krijgen drie tot zes weken na de infectie griepachtige verschijnselen. Dit wordt ook wel een ’acute infectie’ genoemd. Deze infectie gaat gepaard met koorts, spierpijn, keelpijn, opgezette lymfeklieren en een gevoel van malaise. Deze klachten gaan vanzelf over.

Behandeling

Hiv is niet te genezen. Je kunt je ook niet laten inenten tegen hiv. Wel zijn er medicijnen die vermenigvuldiging van het virus onderdrukken waardoor je afweersysteem zich kan herstellen. De medicijnen kunnen je dus niet genezen, maar ze zorgen er wel voor dat het langer duurt voor je ernstige klachten krijgt.

Hiv en andere soa’s

Heb je een soa en heb je onveilige seks met iemand met hiv, dan is de kans op hiv groter. Andersom kan iemand die zowel hiv als een andere soa heeft (vooral syfilis), hiv makkelijker op een ander overdragen. Ook kunnen de soa’s ernstiger verlopen als je hiv hebt, omdat je weerstand minder goed is.

Bron: Sense. Zeker over seks