Schaamluis

Wat is schaamluis?

Schaamluis (platjes) is een vervelende, maar ongevaarlijke aandoening.

Schaamluis kun je oplopen via seksueel contact, maar ook via kleding, slaapzakken of dicht tegen elkaar aan liggen. De schaamluis (of het ’platje’) is 1,5 tot 2,5 millimeter groot, grijs tot lichtbruin van kleur en heeft zes pootjes. Schaamluizen hechten zich aan de basis van de haren en zetten daar hun eieren (neten) af. Deze neten zijn te zien als kleine witte stippen op de haren.

Klachten

Bij schaamluis krijg je jeuk in je schaamhaar. Dit begint ongeveer twee weken nadat je seksueel contact hebt gehad met iemand die schaamluis heeft. De jeuk wordt veroorzaakt door luisjes. Meestal zitten de beestjes op je haren rond je geslachtsdelen en je anus. Soms zitten ze ook in je okselhaar, je borsthaar of het haar op je dijen of rondom je navel. Schaamluis kan zelfs in je wimpers en wenkbrauwen zitten.

Krabben helpt niet

De luisjes leven van het bloed van mensen. Ze laten rode of bruine ontlasting vallen. Deze ontlasting kun je zien als rode of bruine plekjes in je ondergoed. Je huid kan rood en geïrriteerd raken. Krabben helpt niet. Sterker nog, krabben kan infecties veroorzaken.

Behandeling

Schaamluis kun je zelf behandelen. Koop bij de apotheek een middel tegen luis, bijvoorbeeld Loxazol lotion of crème of Prioderm lotion. De behandeling moet je na een week herhalen. Dan is het zeker dat alle eitjes en luisjes dood zijn.
Wassen met water en gewone zeep of shampoo helpt niet tegen schaamluis.

Schoonmaken

Was je kleren die je vóór de behandeling aan hebt gehad op minimaal 60°. Was ook je beddengoed, zodat de eitjes doodgaan. Laat je matras en kussen luchten. Dingen die je niet kunt wassen, moet je gedurende minimaal 2-3 dagen (48-72 uur) opbergen in een dichtgebonden plastic vuilniszak.

Om ervoor te zorgen dat de schaamluis niet meer terugkomt, is het belangrijk dat degene(n) met wie je seks hebt gehad ook worden behandeld. Ook als ze geen klachten hebben.

 

  • Schaamluis

07.schaamluis

Let op: schaamluis kan er bij jou anders uitzien dan op deze foto!
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur.

  • Bron: Sense. Zeker over seks